Posts Tagged ‘użytkownik’

Ogłoszenia – możliwość zarządzania ogłoszeniami przez logujących się Ogłoszeniodawców

2011.08.07

Dziś (7 sierpnia 2011) na portalach Miaston zostaną wprowadzone dwie bardzo przydatne funkcjonalności: możliwość usuwania swoich ogłoszeń i możliwość zamieszczania nowych ogłoszeń na podstawie wygasłych ogłoszeń. Funkcjonalności te będą dostępne dla logujących się Ogłoszeniodawców.

Aby móc wykonywać te dwie czynności będzie trzeba zalogować się i otworzyć listę ogłoszeń o nazwie „Moje ogłoszenia” (np. http://www.ostrowiecnr1.pl/ogloszenia/moje/). Link do „Moich ogłoszeń” będzie znajdować się w menu zalogowanego użytkownika, tak jak widać na rysunku poniżej czerwonej ramce.

Przy okazji ulepszone zostanie menu zalogowanego użytkownika. Będzie bardziej przejrzyste, ponieważ podzielone według działów: Zdjęcia, Księga Mieszkańców, Filmy wideo i Ogłoszenia.

Na liście „Moje ogłoszenia” w kolumnie Czynności będą dostępne:

  • przycisk Usuń – przy każdym ogłoszeniu;
  • link Edytuj i zamieść – przy każdym wygasłym ogłoszeniu.

Widać to na poniższym rysunku.

W czerwonej ramce oznaczone są ogłoszenia wygasłe, które można edytować. Po kliknięciu linka „Edytuj i zamieść” pojawi się formularz dodawania ogłoszenia (ten sam, który służy do dodawania nowego ogłoszenia), który będzie wypełniony wybranym ogłoszeniem. Podczas edycji ogłoszenie można pozostawić bez zmian lub uaktualnić, a następnie zamieścić jako zupełnie nowe ogłoszenie.

Przyciśnięcie przycisku „Usuń” spowoduje to, na co wskazuje jego nazwa.

Reklamy

Usprawnienie potwierdzania adresu e-mail

2011.01.21

Dziś (21 stycznia 2011) zostało usprawnione potwierdzanie przypisania adresu e-mail do nazwy użytkownika.

Istniały 2 problemy:

  • niektórzy operatorzy poczt odrzucali nasze wiadomości e-mail, co skutkowało tym, że wiadomość z linkiem potwierdzającym nie dochodziła do użytkownika,
  • link był u niektórych osób źle „podkreślany” przez program pocztowy lub przez pocztę www, co uniemożliwiało kliknięcie na ten link.

Od dziś wiadomości e-mail będą znacznie częściej dochodzić do użytkowników oraz link potwierdzający będzie najprawdopodobniej lepiej podkreślany.

Jeśli jednak z jakiegoś powodu użytkownik nie otrzyma wiadomości z linkiem potwierdzającym, będzie on mógł wejść do swoich Ustawień (np. www.ostrowiecnr1.pl/ustawienia/) i kliknąć przycisk „Wyślij ponownie wiadomość z linkiem potwierdzającym” – zob. rysunek poniżej.

Ulepszona rejestracja użytkowników

2010.02.26

Za kilka dni na portalach Miaston ulepszony będzie sposób rejestracji i weryfikacji nowych i dotychczasowych użytkowników.

Na czym będzie polegać ulepszenie?

Każda osoba, która będzie rejestrować się w portalu lub jest już w nim zarejestrowana, będzie mogła potwierdzić, że podany przy rejestracji (lub w ustawieniach) adres e-mail jest prawidłowo przypisany do nazwy użytkownika. Będzie mogła, a nie będzie musiała, ponieważ to użytkownik będzie podejmował decyzję o potwierdzeniu. Bez potwierdzenia także będzie można logować się w portalu, ale różnica polega na tym, że każdy, kto potwierdzi adres e-mail, będzie miał wyróżnioną nazwę użytkownika (tak jak widać poniżej) oraz będzie posiadał zazwyczaj większe uprawnienia niż użytkownicy, którzy nie dokonali potwierdzenia.

po potwierdzeniu adresu e-mail: uzytkownik @
bez potwierdzenia adresu e-mail: uzytkownik

Potwierdzenia będzie można dokonać poprzez kliknięcie na link w wiadomości, która będzie wysyłana do użytkownika na skrzynkę e-mail. Pierwsza wiadomość z linkiem potwierdzającym przypisanie adresu e-mail do nazwy użytkownika będzie wysyłana nie od razu, ale najwcześniej około 14 dni od daty rejestracji (tak więc wyróżnienie nazwy użytkownika i uzyskanie większych uprawnień możliwe będzie najwcześniej po tych 14 dniach). Użytkownicy, którzy dokonali pierwszego potwierdzenia i dalej logują się w portalu, będą otrzymywać kolejne wiadomości z linkiem potwierdzającym co kilka miesięcy.

Jakie będą atuty?

Użytkownik nie będzie musiał potwierdzać adresu e-mail. Dla wielu osób potwierdzanie jest uciążliwe. A przynajmniej nie będzie musiał tego robić od razu. Zaraz po rejestracji, będzie można się zalogować i korzystać z portalu używając swojej nazwy użytkownika. Jednak będzie trzeba się wtedy liczyć z ewentualnymi ograniczeniami i mniejszymi uprawnieniami, aż do momentu potwierdzenia. Ponadto nie będzie wysyłana tylko jedna wiadomość z linkiem potwierdzającym – taka wiadomość będzie wysyłana cyklicznie, co kilka miesięcy.

Jakie większe uprawnienia będą mieli użytkownicy, którzy będą potwierdzać przypisanie adresu e-mail do nazwy użytkownika?

Każdy użytkownik będzie mógł zadecydować, czy np. jego zdjęcia mogą być komentowane tylko przez użytkowników potwierdzających adres e-mail. Ponadto wyróżnienie nazwy użytkownika (zob. wyżej) będzie wyraźnym sygnałem, kto potwierdza adres e-mail. Jeśli taka metoda weryfikacji użytkowników okaże się w dużym stopniu korzystna dla osób korzystających z portalu, będę wprowadzać więcej uprawnień dla użytkowników, którzy potwierdzają adres e-mail.

Jak zmieniał się sposób rejestracji?
  • Początkowo (luty 2007) rejestracja polegała na podaniu tylko nazwy użytkownika i hasła. Podanie adresu e-mail było opcjonalne i można go było użyć wielokrotnie dla różnych nazw użytkownika.
  • Następnie adres e-mail można było użyć jednokrotnie. Podanie adresu e-mail było nadal opcjonalne.
  • Kolejnym krokiem było uniemożliwienie zakładania bardzo podobnych nazw użytkowników (około sierpnia 2008). Ten krok był bardzo ważny i przyniósł pozytywne rezultaty.
  • Podanie adresu e-mail zaczęło być wymagane na początku 2009.
  • Na adresy e-mail, które były podane wielokrotnie przy rejestracji, zostały wysłane wiadomości z prośbą o wybranie, do której jednej nazwy użytkownika ma być przypisany adres e-mail (luty 2010).
  • Teraz (marzec 2010) zostanie wprowadzona możliwość potwierdzenia przypisania adresu e-mail do nazwy użytkownika i uzyskania dzięki temu większych uprawnień.
Dziękuję kilku osobom za przekazanie mi spostrzeżeń i sugestii związanych ze sposobem rejestracji użytkowników.